Η Ντίνα Νικολάου μαγειρεύει Τραχανότο στο olivemagazine.gr

Από: | 0 Comments | 10-11-15 | Κατηγορία: Ομοσπονδία, Συμβουλές

kalamarakia-pikantika-nik1-1024x683

Η Ντίνα Νικολάου μαγειρεύει Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανότο και ελιές
Τα καλαμαράκια είναι ένας εξαιρετικός μεζές, αν τα φτιάξετε όμως γεμιστά με“Τραχανότο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Γεύσις” και τα συνοδεύσετε και με μια ωραία πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα, γίνονται ένα πολύ χορταστικό και υγιεινό κυρίως.

Υλικά (για 4 άτομα)
12 καλαμάρια μεσαία φρέσκα ή κατεψυγμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
200γρ. “Τραχανότο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Γεύσις”
1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, ψιλοκομμένη
1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένο
500γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
400ml ζωμό λαχανικών
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Πλένετε καλά τα καλαμάρια και με μια απαλή κίνηση τραβάτε το κεφάλι με τα πλοκάμια για να τα διαχωρίσετε από τον κορμό. Από το σώμα του καλαμαριού, τραβάτε την εξωτερική μεμβράνη καθώς επίσης και το διάφανο κόκαλο που υπάρχει στο εσωτερικό του. Αφήνετε τους κορμούς σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε 2-3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον ζωμό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε το τραχανότο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το τραχανότο σχεδόν όλο το ζωμό.
Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, τις ελιές και την πιπεριά Φλωρίνης, το τσίλι, αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Τέλος, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε.
Με ένα μικρό κουτάλι γεμίζετε τα καλαμαράκια κατά τα ¾ του μήκους του κορμού και κλείνετε με οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να τα γεμίσετε μέχρι επάνω γιατί το τραχανότο θα φουσκώσει λίγο ακόμα κατά το ψήσιμο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κομμένα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Σε ένα μέτριο ταψί αραδιάζετε τα καλαμαράκια, το ένα δίπλα στο άλλο και σκορπίζετε ανάμεσά τους τα ντοματίνια. Βάζετε και τη δάφνη, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε για 30 λεπτά. Τα ντοματίνια θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα δώσουν στο φαγητό την απαραίτητη υγρασία για τη σάλτσα αλλά, αν δείτε ότι λιγοστεύουν αρκετά τα υγρά, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Σερβίρετε τα καλαμάρια ζεστά και συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα.

Δείτε όλο το άρθρο στο olivemagazine.gr κάνοντας κλικ εδώ

Read the latest car news and check out newest photos, articles, and more from the Car and Driver Blog.